fbpx

Energierekening lager, maar gasprijs op de weg terug omhoog

Misschien heb jij het ook al gemerkt op je bankrekening: huishoudens betalen een steeds lager termijnbedrag voor hun energierekening.
Het gemiddelde voorschotbedrag voor energie was in mei gemiddeld 182 euro. Terugkijkend naar december, toen de termijnbedragen piekten, was dit nog 212 euro. Dat blijkt uit een analyse van de ING-bank, aan de hand van transactiegegevens.
Aan de andere kant wijst alles erop dat de gasprijs zijn weg terug omhoog heeft gevonden. Is dit het moment om je tarief vast te zetten of is het slimmer om mee te liften met de marktprijzen?
Dalend termijnbedrag
De daling van het termijnbedrag voor stroom en gas in de afgelopen maanden kent een tweetal hoofdredenen.
Allereerst zijn de energietarieven ongeveer de helft lager dan begin dit jaar. Dat is goed te zien in de gemiddelde gasprijs bij energieleveranciers:

Gasprijs bij leveranciers in nieuw aangeboden energiecontracten.

Ten tweede heeft het prijsplafond ervoor gezorgd dat huishoudens korting kregen op hun maandelijkse kosten. Vooral in de eerste drie maanden van dit jaar heeft dat voor een dempend effect gezorgd.

Inmiddels liggen de energietarieven bij vrijwel alle energie-aanbieders onder het prijsplafond.

Ook kostenstijgingen

Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Zo zijn huishoudens meer kwijt aan energiebelastingen en is de tijdelijke btw-verlaging op energie teruggedraaid.

Ook de netbeheerkosten vallen dit jaar een stuk hoger uit dan in 2022. Huishoudens betalen ongeveer 110 euro per jaar meer aan hun netbeheerder.

Stijging onbalanskosten

Een belangrijke oorzaak zijn de hogere kosten die nodig zijn om het netwerk stabiel te houden. Dat is nodig vanwege het onvoorspelbare aanbod van zonne- en windenergie.

Als er tijdelijk meer aanbod van stroom is dan vraag, dan kan dit problemen en schade aan het netwerk veroorzaken. Er moet daarom soms noodvermogen ingeschakeld worden om het net te stabiliseren. Dat kost een huishouden dit jaar tot 120 euro. Dat was twee jaar geleden slechts 30 euro.

Ondanks stijgende belastingen en netbeheerkosten blijft het termijnbedrag per saldo dalen.

Maar blijft dat ook zo?

Opwaartse trend in gasprijs

Na een periode van dalende gasprijzen lijkt de bodem nu bereikt. Verschillende factoren, zoals onderhoudswerkzaamheden aan een groot Noors gasveld en een toegenomen vraag naar gas vanuit Azië, duwen de gasprijs op de Amsterdamse beurs weer omhoog.

  • De bodem van de gasprijs werd bereikt op 1 juni 2023, en bedroeg toen circa 23 euro per Megawattuur, omgerekend 22,4 cent per kuub.
  • Vandaag (9 juni) schommelt de gasprijs rond de 28 euro per Megawattuur, omgerekend zo’n 27,3 cent per kuub.

Kortom, de gasprijs ligt op moment van schrijven ruim 20 procent hoger dan een een week geleden. Wat toch wel een significante stijging is in een korte tijd.

Vertraagd effect

Voorlopig merk je als huishouden met een variabel contract nog niet zoveel van deze stijging. Sterker nog, de variabele tarieven kunnen de volgende maand nog best wat lager uitpakken, omdat de gasprijs de afgelopen periode flink is gedaald. Er is dus sprake van een vertragend effect.

Pas als de gasprijs de komende tijd nog verder stijgt, gaat dit leiden tot hogere tarieven in de aangeboden energiecontracten.

Juiste moment om tarieven vast te zetten?

Met de komst van veel nieuwe meerjarige contracten en lagere vaste tarieven, vragen veel Nederlanders zich af of dit het juiste moment is om te switchen naar een vast contract.

 Als je voor zekerheid gaat, lijkt dit het juiste moment om over te stappen naar een vast contract. De gasprijs zit in een opwaartse trend, terwijl het tarief bij de leveranciers op het laagste punt zit sinds tijden.”

Thomas van Campenhout – Trendwatcher energie

Er zijn ook mensen die verwachten dat de prijzen nog wat verder kunnen dalen. In dat geval zit je goed met een variabel of dynamisch contract.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *