fbpx
people, men, women-2595757.jpg

Honderden miljoenen ongebruikt in energiepot voor mkb

In allerijl werd tijdens de energiecrisis een steunregeling opgetuigd voor mkb’ers met een groot energieverbruik: de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Maar de regeling lijkt de getroffen bedrijven nauwelijks te helpen. Er blijven honderden miljoenen in de pot zitten, omdat het aantal aanvragen achterblijft. “Bakkers zijn al failliet gegaan omdat een goede regeling op zich liet wachten.”

De energiesteun voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is door veel minder ondernemers aangevraagd dan werd verwacht. Het kabinet dacht met de regeling zo’n 57.000 energie-intensieve bedrijven te kunnen helpen, maar het aantal aanvragen bleef steken op bijna 11.000.

De TEK werd een jaar geleden met stoom en kokend water uit de grond gestampt. Niet alleen huishoudens, maar ook het mkb zuchtte toen onder de hoge energieprijzen. Veel bakkers hadden moeite om de eindjes aan elkaar te knopen; sommige telers stopten tijdelijk omdat het verwarmen van kassen te duur werd.

Energiekosten als percentage van de omzet

Daarom kregen mkb’ers bij wie de energiekosten minimaal 7 procent van hun omzet uitmaken recht op de ondersteuning. In de oorspronkelijke plannen was dat 12,5 procent, maar in die berekening bleek een fout te zitten waarna het percentage werd verlaagd. 

Ondernemers krijgen 50 procent subsidie op hun energiekosten boven een drempelprijs van 1,19 euro per kubieke meter gas en 0,35 euro per kilowattuur elektriciteit. De maximale subsidie per onderneming uit de TEK is 160.000 euro. De TEK kon tot en met 2 oktober worden aangevraagd en geldt voor de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.

De regeling lijkt niet heel effectief te zijn. Van de 57.000 bedrijven die in aanmerking kwamen voor de TEK, hebben slechts 10.860 daadwerkelijk een aanvraag gedaan. Daarvan zijn er inmiddels 6672 afgehandeld, blijkt uit de meest recente cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de regeling uitvoert. Een groot deel van de aanvragers, 5420 bedrijven, heeft steun toegekend gekregen.

Wachten met aanvraag

Het achterblijvende aantal aanvragen stond eerder dit jaar al op de radar bij het ministerie, dat daarom de RVO vroeg hier onderzoek naar te doen. Daar kwam uit naar voren dat branches wel bekend zijn met de TEK. De energieprijzen waren toen echter niet meer zo hoog als toen de TEK werd ontwikkeld.

Bovendien gaven ondernemers aan nog te willen wachten met een aanvraag, om te voorkomen dat ze een deel moeten terugbetalen.

 
 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *