fbpx

Overheden wereldwijd geven recordbedrag uit aan fossiele subsidies

Met een inkoopprijs van 23 euro per megawattuur (MWh) op 1 juni leek de gascrisis voorbij, maar nu blijkt hoe grillig de gasprijzen zijn. De prijs van gas sloot gisteren op ruim 40 euro per MWh en naderde eerder op de dag zelfs even de 50 euro per MWh. Oorzaken: de stijgende vraag naar gas in China en minder aanbod uit Noorwegen.

Het totaal van 1500 miljard euro is waarschijnlijk nog een onderschatting, schrijft het IISD. De denktank kan alleen openbare fossiele subsidies meenemen. In veel gevallen is niet duidelijk of iets een fossiele subsidie is of niet.

Geen 8 maar ruim 40 miljard euro

Hoe groot die onderschatting kan zijn, wordt duidelijk als je in het rapport zoekt op hoeveel fossiele subsidies de Nederlandse staat uitdeelt: iets meer dan 8 miljard euro. Maar afgelopen Prinsjesdag lekten stukken van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, waaruit bleek dat die subsidies tussen de 39,7 en 46,4 miljard euro per jaar liggen.

Wat er de komende tijd gaat gebeuren is onzeker, prijzen kunnen ook weer dalen, maar de 23 euro per MWh was gezien de krapte op de wereldmarkt aan de lage kant. Recordprijzen van meer dan 300 euro zoals vorig jaar worden niet verwacht, maar rust op de gasmarkt is er voorlopig niet.

Ook de tarieven voor meerjarige energiecontracten waarvoor consumenten nu kunnen kiezen stijgen alweer. Een voorbeeld: een driejarig contract dat op 5 juni afgesloten kon worden voor 299 euro per maand kost vandaag 309 euro. Contracten voor een jaar en variabele contracten zullen naar verwachting meestijgen als de gasprijs hoog blijft.

Overigens lagen niet alleen de fossiele subsidies op recordhoogte, ook subsidies voor duurzame energie lagen in 2022 hoger dan ooit. Toch is dit bedrag van 447 miljard euro per jaar een stuk lager dan het bedrag dat naar fossiele energie ging. Om de klimaatdoelen te halen, zouden fossiele subsidies moeten worden ingezet voor duurzame energie, schrijven de auteurs van het rapport.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *